Een kijkje op de peutergroep

Als de dag begint
's Ochtends leggen we al wat speelgoed klaar voor als de eerste kinderen komen. Brengen en halen gaat hier heel ontspannen. Sommige ouders vinden het leuk om nog even mee te spelen of te kijken wat hun kind uitkiest. Hier bieden we ouders graag de ruimte voor. Bij het afscheid zwaaien we gezellig door het raam en dan mogen ze gaan spelen!

Elk kindje wordt gezien
We starten rustig op en geven de kinderen de ruimte om te wennen en te spelen. Om 9.30 uur begint dan het ochtendritueel. Maar eerst even opruimen! We geven elk kind een overzichtelijke opruimtaak, want samen is het zo gepiept. In de kring pakken we de gitaar erbij en zingen we liedjes. We verwelkomen elk kind afzonderlijk. Die individuele aandacht vinden we erg belangrijk. Ook gedurende de dag proberen we met iedereen even één op één te spelen of te kletsen. Elk kind wordt hier écht gezien.


Zelf boterhammen smeren
Als we fruit en boterhammen eten, gaan we gezellig samen aan de grote tafel zitten. Dit is tevens een rustmoment. De peuters krijgen zelf een bord en een mes en smeren hun eigen brood. Ouders zeggen dan vaak verbaasd: goh, kan mijn kind dat al? Ja hoor! Peuters willen veel zelf doen en dat stimuleren wij juist. Spelenderwijs leren we tafelmanieren. We beginnen pas met eten als iedereen wat heeft en wachten totdat iedereen klaar is. Dan handen wassen en spelen maar!

Let's play!
Eigenlijk staat de hele dag in het teken van spelen. Kinderen leren spelenderwijs zo veel. Hun fantasie is geweldig! We werken met thema's en halen de échte wereld naar binnen. Is het thema 'boerderij', dan toveren we de groep helemaal om met stro, boerderijdieren en een echte moestuin. Bij een ander thema zoals 'ziekenhuis', regelen we echte dokterskleren. Kinderen gaan dan totaal op in het spel, zo leuk! We vinden ontdekken en spelen veel belangrijker dan dat er aan het einde van de dag een knutselwerk ligt. 


Groei
Spelen staat centraal bij Van Harte. Kinderen krijgen daarom veel vrijheid om zelf te ontdekken. We bieden veel verschillende activiteiten aan, kijken waar de behoefte van de kinderen ligt en spelen daar op in. Weet een kindje het even niet, dan kiezen we samen een activiteit. Vaak bloeien ze dan in een paar minuten weer helemaal op. Van spelen leren ze zoveel. Ouders staan vaak versteld van de enorme groei die de peuters op onze groepen doormaken.

Een rondleiding aanvragen