Een kijkje op het KDV

Goedemorgen
Als ouders hun kinderen bij ons brengen, nemen we de tijd om iedereen bij binnenkomst persoonlijk te begroeten. Dit persoonlijke contact is erg belangrijk voor ons. Niet alleen als sociaal moment, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld veranderingen en wisselingen in het slaap- en voedingsschema van het betreffende kind te bespreken. Zeker bij baby's wisselt dat in het begin nogal eens. Wij willen zoveel mogelijk de thuissituatie nabootsen en meegaan in deze veranderingen is voor ons dan ook van essentieel belang. Wetende dat uw kind zoveel mogelijk het ‘schema’ van thuis volgt, biedt het meeste rust aan zowel het kind als aan u als ouder.

Mocht u gedurende de dag vragen hebben of u wilt gewoon even weten hoe het met uw kind gaat, bellen kan altijd!

Aan tafel
We gaan op vaste momenten samen aan tafel om fruit of boterhammen te eten. Dit is niet alleen een moment van gezellig samenzijn, maar ook om van elkaar te leren, liedjes te zingen en verhaaltjes te vertellen binnen het dan geldende thema. 
Voordat we aan tafel gaan, wordt het opruimlied gezongen, zodat de grotere kinderen al weten wat er komen gaat. Eenmaal aan tafel benoemen we elke keer ieder kind bij naam. We vinden het namelijk erg belangrijk dat elk kind gezien wordt.
Spelen
Ook de allerkleinsten spelen het liefst de hele dag. Vrijheid om te spelen vinden we daarom ontzettend belangrijk. We leggen 's morgens al speelgoed klaar waar de kinderen zelf iets uit mogen kiezen. Onze pedagogisch medewerkers zitten veelal op de grond, zo zitten ze op ooghoogte met de kinderen en kunnen ze makkelijker meegaan in het spel. Hoe klein ze ook zijn, spelenderwijs leren ze een heleboel. Geef ze een rammelaar, een leeg bakje of een poppetje en ze ontwikkelen hun fijne motoriek, hun ruimtelijk inzicht of hun fantasie.

Buiten spelen is ook een belangrijk onderdeel van onze dag. Onze buitenruimte sluit daar perfect bij aan: een rollenbaan, springkussen, zandbak, verschillende fietsjes en een heleboel los spelmateriaal. Heerlijk wat energie kwijtraken door vrij te spelen, een frisse neus halen, met z'n allen een spel doen, waarbij de bevordering van hun fantasie, grove motoriek en samenspelen een mooie bijkomstigheid is.
In het geval van slecht weer, hebben wij altijd de mogelijkheid om naar Ballorig te gaan. Deze inpandige binnenspeeltuin beschikt over een aparte peuterhoek, waar we in alle rust en veiligheid met de kinderen kunnen gaan spelen.

Thema's 
Om de paar weken veranderen we van thema: we creëren speciale themahoekjes, knutselen versieringen, zingen liedjes, lezen boekjes, verzinnen rollenspellen of knutselactiviteiten die in het nieuwe thema passen. Denkt u aan thema's zoals, de boerderij, het verkeer, maar ook aan de herfst of Pasen. Allerlei thema's die vaak terugkomen in de thuissituatie en in de maatschappij. Vooral de herkenbaarheid ervan, is voor veel kinderen een super motivatie. Spelenderwijs wordt hun wereld steeds een stukje groter.

Groepsruimtes
Onze groepsruimtes zijn gezellig en huiselijk ingericht. Het kleurgebruik, de meubels en de indeling zijn hier allemaal op aangepast.. Dit samen zorgt namelijk meteen al voor een fijne rustige sfeer.
De ruimte is ruim opgezet, zodat er op meerdere plekken tegelijk een
activiteit, in welke vorm dan ook, kan plaatsvinden zónder dat het een het ander in de weg zit.
Een voorbeeld hiervan is, dat de boxen bovenop twee speelhuisjes zijn geplaatst: boxen op ooghoogte, zodat er meteen oogcontact gemaakt kan worden met de baby en daaronder een speelhuisje waar de iets ouderen zich heerlijk in kunnen vermaken.
Een ander voorbeeld is de grote grondbox voor de allerkleinsten: veilig en groot genoeg voor de baby én onze pedagogisch medewerkers om erbij te zitten, terwijl de iets grotere kinderen vrij kunnen spelen in ander gedeelte van de ruimte. Verder beschikken de groepsruimtes allemaal over drie verschillende slaapruimtes, zodat de kinderen, wanneer nodig, ook apart kunnen slapen. 
Het grote vloeroppervlak per groep is ook een groot voordeel voor ons. We zitten veel op de grond, zodat we voor de kleintjes gemakkelijk toegankelijk zijn en we zo makkelijker met hen mee kunnen spelen.

Het fijne aan een aparte babygroep is, dat we elk kind alle aandacht kunnen geven dat het verdient.


Rondleiding aanvragen